Jaargang 3, nummer 4 - juli 2018
 
 
  PLUS | verantwoord Verantwoord nieuwsbrief  
 
 
In deze vierde editie van de Verantwoord nieuwsbrief lees je dat PLUS als eerste supermarkt in Nederland boeketten met Fairtrade rozen verkoopt en blikken we kort terug op de stakeholdersbijeenkomst die in juni op ons servicekantoor plaatsvond. Verder in de nieuwsbrief: nu ook een caloriemeter frisdrank op plus.nl en onze reactie op de aandacht voor de verkoop van energiedranken aan kinderen.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Het PLUS Greenteam
Debbie, Eric, Ingmar, Liesbeth, Peter, Sepha, Rendy en Rowell
 
PLUS gaat strijd aan met plastic
PLUS gaat strijd aan met plastic
Als Meest Verantwoorde Supermarkt gaat PLUS de strijd aan tegen plastic. Alle 4.500 huismerkproducten worden, conform het nieuwe verpakkingsbeleid van PLUS, tegen het licht gehouden. En er zijn al concrete resultaten: 2,8 miljoen flesjes sinaasappelsap van 50 procent gerecycled PET, groente en fruit verpakt in minder plastic, stoppen met het gebruik van zwart plastic en alternatieven vinden voor het gebruik van wegwerpplastic. Wat dit laatste punt betreft, doet PLUS een dringende oproep aan leveranciers. In het gehele persbericht leest u wat alle resultaten zijn.
 
Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven keurmerk geopend
Eerste varkensstal met 2-sterren Beter Leven keurmerk geopend
Gisteren opende familie Ten Have Mellema als eerste varkenshouder in Nederland een nieuwe stal met het 2-sterren Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. In de zogeheten Dartelstal wordt het Hamletz®-varken ondergebracht. “In een tijd waarin consumenten steeds bewuster vlees consumeren past een concept als Hamletz® uitstekend. De varkens krijgen meer ruimte, hebben een buitenuitloop en kunnen in stro liggen en wroeten. Daarnaast is het vlees ook nog eens gewoon ontzettend lekker door onder andere het unieke ras.” aldus Annechien ten Have Mellema. Het Hamletz® vlees wordt als pilot naast het reguliere assortiment gevoerd in een aantal winkels van vijf Superunie-leden, waaronder PLUS.
 
Verkoop energiedranken aan kinderen
Verkoop energiedranken aan kinderen
Er is in de media veel aandacht voor de verkoop van energiedranken aan kinderen. PLUS is een voorstander van het verhogen van de leeftijdsgrens naar 18 jaar. Wij vinden echter wel dat dit breder gedragen moet worden dan alleen een individuele supermarkt of zelfs alleen de supermarktbranche. Daarom zullen we actief de dialoog opzoeken met de andere supermarktorganisaties en doen we een dringende oproep aan de politiek om duidelijke richtlijnen op te stellen rondom de verkoop van energiedranken. Zo komen we tot een gezamenlijke oplossing en heb je een eenduidige nalevingscontrole aan de kassa. In de tussentijd communiceren wij een leeftijdsadvies voor consumptie van energiedranken middels schapcommunicatie.
 
PLUS verkoopt als eerste supermarkt in Nederland boeketten met Fairtrade rozen
PLUS verkoopt als eerste supermarkt in Nederland boeketten met Fairtrade rozen
Sinds begin juni zijn boeketten met uitsluitend Fairtrade rozen verkrijgbaar bij alle PLUS supermarkten met PLUS Bloemen en planten in het assortiment. Hiermee is PLUS de eerste supermarkt in Nederland. De rozen worden gekweekt bij bloemenkwekerij Herburg Roses in Ethiopië die sinds 2014 Fairtrade gecertificeerd is. Dit betekent onder meer dat deze kwekerij, bovenop de verkoopprijs, een Fairtrade premie ontvangt die geïnvesteerd wordt in lokale projecten.
 
Terugblik stakeholdersbijeenkomst juni 2018
Terugblik stakeholdersbijeenkomst juni 2018
Donderdag 14 juni vond onze jaarlijkse stakeholdersbijeenkomst plaats. De circa 30 aanwezigen zijn bijgepraat over de MVO-ontwikkelingen binnen PLUS en over onze Ken de Keten-aanpak. Daarna gingen we samen het gesprek aan over de volgende stappen die PLUS kan zetten op het gebied van MVO. Aan de hand van stellingen zijn de aanwezigen in groepen uiteengegaan. Dit heeft geresulteerd in tal van suggesties. De zomermaanden gebruiken we om deze ideeën intern te bespreken, waarbij we de meest kansrijke opties verder zullen uitwerken.
 
Nu ook caloriemeter frisdrank op plus.nl
Nu ook caloriemeter frisdrank op plus.nl
Sinds twee jaar vind je een caloriemeter bij de frisdranken. En recent is deze uitgebreid naar vruchtensappen, fruitdranken, siropen en kidsverpakkingen. Hiermee geven wij met drie kleuren – blauw (laag), geel (midden) en oranje (hoog) - aan hoeveel calorieën er in de verschillende frisdranken zitten. Deze caloriemeter zie je sinds begin vorige maand ook terug op onze website. Zo helpen wij de klant ook online bewustere keuzes te maken.
 
 
 
 
  Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Klik dan hier om je af te melden.  
 
  Volg ons op Facebook   Volg ons op Twitter   Volg ons op Youtube   Volg ons op Instagram       PLUS