Jaargang 3, nummer 6 - december 2018
 
 
  PLUS | verantwoord Verantwoord nieuwsbrief  
 
 
In deze zesde editie van de Verantwoord nieuwsbrief van 2018 lees je dat PLUS de Kristalprijs 2018 heeft gewonnen voor meest transparante MVO-verslaglegging. Verder lees je dat PLUS stopt met wegwerpplastics, zich samen met haar belangrijkste leveranciers inzet voor minder en duurzamer verpakken, aan de slag gaat met duurzame displays, Fairtrade kerststerren verkoopt en hoofdpartner is van Schooldag van de Duurzaamheid.

Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,
Het PLUS Greenteam
Debbie, Eric, Ingmar, Liesbeth, Peter, Sepha, Rendy en Rowell
 
PLUS wint Kristalprijs 2018
PLUS wint Kristalprijs 2018
Donderdag 29 november heeft PLUS de Kristalprijs 2018 in ontvangst mogen nemen voor meest transparante MVO-verslaglegging. Dit jaar stond de Kristal in het teken van ketentransparantie. De jury sprak van een verrassend helder en bondig maatschappelijk jaarverslag. De mate van onderscheidend karakter binnen de sector is doorslaggevend geweest voor het winnen van de Kristalprijs. "PLUS is in haar sector een 'best practice' qua uitwerken van het ketenbeheer en inzichtelijk maken van haar verantwoordelijkheden", aldus juryvoorzitter Monica Milz. Met onze ‘Ken de Keten’-aanpak tonen we onze verantwoordelijkheid voor de mogelijke risico’s voor de organisatie en de (in)directe gevolgen voor mens, milieu en natuurlijk kapitaal. Met onze aanpak willen we onze toeleveranciers en anderen inspireren, ondersteunen en in beweging brengen om ook werk te maken van ketentransparantie. Het winnen van de Kristalprijs is een mooie erkenning voor onze inspanningen. En we zetten de ingeslagen weg onverminderd voort.
 
PLUS stopt met wegwerpplastics
PLUS stopt met wegwerpplastics
Met ingang van het barbecue-seizoen 2019 vervangt PLUS het plastic wegwerpservies voor herbruikbare borden, kommen, bekers en bestek. PLUS is de eerste supermarkt die haar assortiment disposables op deze manier duurzamer maakt en loopt hiermee vooruit op het Europese beleid dat wegwerpplastics binnenkort verbiedt. Afwasbaar serviesgoed in het PLUS assortiment is een nieuwe stap naar minder wegwerpplastic. Ook andere producten van PLUS worden aangepast. Zo zijn de rietjes vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe.
 
PLUS en top 40 leveranciers gaan samen minder en duurzamer verpakken
PLUS en top 40 leveranciers gaan samen minder en duurzamer verpakken
PLUS en haar belangrijkste leveranciers zetten zich samen in om minder en duurzamer te verpakken. Hiervoor gaat PLUS onder andere een samenwerking aan met Plastic Whale. Deze organisatie strijdt voor plasticvrije wateren en stelt zichzelf ten doel bij te dragen aan oplossingen voor deze plastic soep. De samenwerking met Plastic Whale sluit aan bij het verpakkingenbeleid van PLUS, waarbij alle 4.500 huismerkproducten getoetst worden op milieu-impact.
 
Duurzame displays bij PLUS
Duurzame displays bij PLUS
Vanaf januari starten we met de implementatie van herbruikbare displays van Proteus. Deze display bestaat uit een herbruikbaar stevig frame dat opvouwbaar en in lengte en breedte verstelbaar is. Het display bespaart tot wel 85% karton. PLUS is de eerste retailer wereldwijd die de Proteus als nieuwe standaard omarmt en wil A-merken en andere retailers inspireren om deze duurzame verandering te volgen.
 
Fairtrade kerststerren
Fairtrade kerststerren
PLUS participeert in een nieuwe pilot van Wagagai, een kwekerij van jonge planten in Uganda en zijn importerende partner Selecta one. Bij deze pilot wordt per verkochte Fairtrade kerstster een paar cent in een bonusfonds voor werkers op de plantage gestopt. In veel ontwikkelingslanden liggen de arbeidslonen ver onder een zogenoemd leefbaar loon. Ook als ze aan een wettelijk minimum voldoen. Hoe meer bedrijven in de keten van kerststerren kiezen voor Fairtrade, des te sneller groeit het bedrag in het fonds dat het inkomen van de arbeiders aanvult. Wij roepen andere retailers dan ook op ons voorbeeld te volgen. De pilot loopt tot 1 januari 2020 en bestrijkt twee Kerstseizoenen.

 
PLUS hoofdpartner Schooldag van de Duurzaamheid
PLUS hoofdpartner Schooldag van de Duurzaamheid
PLUS heeft zich als hoofdpartner verbonden aan Schooldag van de Duurzaamheid (Sdvdd). Op deze speciale schooldag ervaren basisschoolkinderen in één dag wat duurzaamheid is en wat de 17 SDG’s inhouden die – speciaal voor hen – vertaald zijn naar de 7 Kinder Global Goals. PLUS is founding partner op het Kinder Global Goal ‘Gezond & Happy’, welke staat voor een fijn en gezond leven. Samen met Sdvdd ontwikkelt PLUS een workshop om basisschoolkinderen bewust te maken van het belang van onder meer een gezonde voeding én hen te laten ervaren dat samen gezond eten niet alleen belangrijk, maar bovenal lekker en leuk is.

 
 
 
 
  Wil je deze e-mail niet meer ontvangen? Klik dan hier om je af te melden.  
 
  Volg ons op Facebook   Volg ons op Twitter   Volg ons op Youtube   Volg ons op Instagram       PLUS